czwartek, 21 lipca 2011

"Ucieczka z Auschwitz" Andriej Pogożew

Według mnie powinna to być obowiązkowa lektura dla każdego !!!! Są to przerażające wspomnienia  autora  o jego pobycie w obozie. Czytając nie mogłam uwierzyć, że "człowiek-człowiekowi zgotował taki los"....Autor dokładnie opisuje zasady panujące w obozie. Przeraźliwy głód, dziwne eksperymenty medyczne przeprowadzane na więźnia...Najgorszy był oczywiście dym z komina z krematorium, ściana śmierci, palące się ciała ludzkie w lasku obok obozu....
Przerażające jest również to, iż Niemieccy oficerowie potrafili tak bezwzględnie zabijać i wykonywać rozkazy, które powodowały zagładę tylu osób....

Warto przeczytać!!

Kiszone ogórki

Sezon ogórkowy w pełni dlatego dzisiaj o ogórkach kiszonych. Chyba nie ma łatwiejszego i tak smacznego przetworu. Każdy z łatwością sobie poradzi z przygotowaniem takich ogórków. Zawsze sobie obiecuję, że kupie specjalne naczynie do kiszenia ogórków ale kończy się to na moim gadaniu i pozostają słoiki:-)

Składniki:
ogórki (średniej wielkości)
chrzan
czosnek
kwiat kopru
liście wiśni
zalewa: woda (zimna)+sól gruboziarnista (ja na 1 litr wody daję 1 dużą łyżkę gruboziarnistej soli)

Na dnie układamy; koper, odrobinę chrzanu i czosnku i kilka liści wiśni. Umyte ogórki układamy w słoju i zalewamy wodą z solą. Zamykamy szczelnie i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach można zacząć smakować, jeżeli ktoś lubi takie ogórki na pół-ukwaszone !!!

Smacznego !!!