Dzisiaj o egzotycznym owocu liczi. Liczi zwane jest śliwką chińską. Owoce podłużne, owalne pestkowce podobne są kształtem do maliny lub truskawki. Ma brązowo- czerwona stwardniałą skórkę ze stożkowymi wyrostkami, wewnątrz znajduje się podłużne nasienie. Miąższ ma konsystencje galaretowatą i kolor biały. Po rozpołowieniu owocu unosi się z niego zapach dzikiej róży. W smaku łagodny, rześki, lekko kwaskowaty. Owoc zawiera dużo witaminy C ( 50 mg witaminy C na 100 gramów owocu) Owoce liczi je się na surowo, można z nich robić kompoty, powidła. Są również wykorzystywane do zdobienia sałatek, lodów. Po ususzeniu w całości nazywane są orzeszkami liczi. Owoce są bardzo nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć po około 2-3 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz