sobota, 14 maja 2011

Tuńczyk w sosie pomidorowym z pieczarkami

Dzisiaj tuńczyk w odsłonie pomidorowej. Szybki i pożywny posiłek może być podawany z makaronem, ryżem lub jak ktoś bardzo lubi kaszą. Danie bardzo proste jednak trzeba pamiętać żeby je odpowiednio przyprawić:-)



Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
30 dkg pieczarek
cebula
mały koncentrat pomidorowy (ja używam koncentratu w małej puszcze)
2-3 łyżki ketchupu łagodnego
przyprawy: pieprz, czosnek, prażona cebula, papryka ostra
makaron pełnoziarnisty

Pieczarki obrać pokroić na małe kawałki i podsmażyć z cebulką. Tuńczyka odsączyć z sosu. Dodać do podsmażonych pieczarek, a następnie dodać przyprawy, koncentrat i ketchup. Wszystko gotować ok. 7-10 minut. (jezeli sos będzie za gęsty dodać trochę wody)


Makaron pełnoziarnisty ugotować al dente. Polać ciepłym sosem i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

 
Smacznego :-)