poniedziałek, 31 stycznia 2011

Mandarynkowe szaleństwo!

 Jest to młodsza siostra pomarańczy, mniejsza i oczywiści słodsza:-) Mandarynki w największych ilościach dostępne są w sprzedaży w miesiącach zimowych. Mają dość długą trwałość, można je przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej jak i w lodówce.
Rodzaje mandarynek:
* klementynka - mieszanka mandarynki z pomarańczą gorzką, zawiera mała ilość pestek, owoce mają bardzo smaczny, aromatyczny miąższ,
* satsuma - nie posiadają w ogóle pestek, jej owoce dojrzewają wcześniej niż owoce mandarynek
* tangerynka - różni się od mandarynki kolorem-jest czerwona, posiada pestki, miąższ jest cierpki
* tangela - mieszaniec z grejpfrutem, owoce są słodkie i soczyste z gorzkim posmakiem,
Mandarynki zawierają około 87% wody, dlatego są nisko kaloryczne 100 gram owocu dostarcza 40 kilokalorii. Owoce zawierają witaminy: A i C, potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo oraz cynk.
Z badań wynika, iż jedzenie mandarynek może zmniejszyć ryzyko raka wątroby!!!
Owoce najczęściej spożywane są na surowo, stanowią również świetny dodatek do sałatek i deserów. Mandarynka jest ceniona również w przemyśle perfumeryjnym:-)

Brak komentarzy: