piątek, 24 grudnia 2010

Piernik

Oto mój sposób na piernik:-)

Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 margaryna (rozpuścić)
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
przyprawa do piernika
2 łyżki powideł śliwkowych
bakalie: rodzynki, suszone owoce
karmel

Na karmel:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
lub
0,5 szklanki miodu

Mleko podgrzać. Cukier rozpuścić w naczyniu cały czas mieszając. Gdy będzie miał kolor ciemno-żółty, zalać mlekiem i mieszać do rozpuszczenia się karmelu. Ostudzić i potem wlać do ciasta.
Jezeli nie mamy ochoty robić sami karmelu, wystarczy nam miód.

Jajka ubić z cukrem, stopniowo dodawać mąkę (wymieszana z sodą i kakao),rozpuszczona margarynę i karmel. Na samym końcu dodać bakalie i powidła i przyprawę do piernika.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Gdy wystygnie polać gorzka czekoladą.



Smacznego:-)

Brak komentarzy: