Przepis na najpyszniejszy serniczek i bardzo prosty w wykonaniu!
Ciasto:
1 jajko
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć blaszkę (wcześniej wysmarowaną)
Masa:
1 kg twarogu
1 szklanka cukru
8jaj
2 budynie śmietankowe (na 0,5 litra mleka)
0,5 litra śmietany kremówki
Żółtka ubić z cukrem, dodać do twarogu+2 budynie śmietankowe suche+ubitą pianę z białek+ubitą kremówkę.
Masę wylać na ciasto. Piec w temp. 180 stopni-1 godzinę.
W wersji "dukana" do masy dodajemy słodzik zamiast cukru, a śmietanę kremówkę zastępuję maślanką 0%, a budynie zastępujemy skrobią kukurydzianą. No i oczywiście sernik robimy wtedy bez ciasta.
Smakuje tak samo pysznie, a może i lepiej bo jest dietetyczny:-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz