Dzisiaj mój kapuśniak, jak zwykle różni się od tradycyjnego, bo nie ma w nim ziemniaków i nie jest zabielany śmietaną, ale posiada wkładkę w postaci pysznej podsmażanej kiełbaski, która ucieszy każdego mężczyznę, który twierdzi, że zupą się nie najada :-)
Składniki:
1 duże żeberko
włoszczyzna do rosołu
sól, pieprz, majeranek
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 butelki soku z kiszonej kapusty (chyba że kapusta posiada dużo swojego soku)
1 laska kiełbasy podwawelskiej (może być oczywiście inna)
Na żeberku gotujemy rosół. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną i sok z kapusty. Doprawiamy do smaku. Gotujemy do momentu kiedy kapusta zmięknie. Na patelni podsmażamy kiełbasę i wrzucamy do zupy. Wszystko gotujemy ok. 5-10 minut na małym ogniu.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz