czwartek, 17 marca 2011

Kapuśniak

Dzisiaj mój kapuśniak, jak zwykle różni się od tradycyjnego, bo nie ma w nim ziemniaków i nie jest zabielany śmietaną,  ale posiada wkładkę w postaci pysznej podsmażanej kiełbaski, która ucieszy każdego mężczyznę, który twierdzi, że zupą się nie najada :-)

Składniki:
1 duże żeberko 
włoszczyzna do rosołu
sól, pieprz, majeranek
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 butelki soku z kiszonej kapusty (chyba że kapusta posiada dużo swojego soku)
1 laska kiełbasy podwawelskiej (może być oczywiście inna)

Na żeberku gotujemy rosół. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną i sok z kapusty. Doprawiamy do smaku. Gotujemy do momentu kiedy kapusta zmięknie.  Na patelni podsmażamy kiełbasę i wrzucamy do zupy. Wszystko gotujemy ok. 5-10 minut na małym ogniu.




Smacznego !!!

Brak komentarzy: