środa, 2 lutego 2011

"Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same."
                                                   Phil Bosmans

Rodzaje kaw

Post o kawie już był. Dzisiaj postaram się zgłębić temat i przedstawić rodzaje kaw. Kawy produkowane są z dwóch gatunków ziaren: arabika (jej ziarna są dość twarde i dają aromatyczny napar) oraz robusta (zawiera więcej kofeiny niż arabika, jednak ma bardziej gorzki smak). Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie
począwszy od mocnej kawy, poprzez mleczną, słodką i z cytrynką ;)))))

Americano - jest to kawa z ekspresu przypominająca smakiem kawę filtrowaną, do której dolewa się gorącej wody aby rozcieńczyć napar.

Café Creme - kawa o normalnym smaki i mocy z warstewką śmietanki jak w espresso.

Café Frappé - mocna kawa zmiksowana z lodami.

Caffe Latte - kawa z ciepłym mlekiem, kawę podaje się w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki, posypana sproszkowanym cynamonem lub czekoladą.

Cappuccino - espresso z mlekiem gotowanym na parze i z mlekiem spienionym.

Con Panna - espresso z ubita śmietanką.


Espresso - kawa parzona metoda espresso porcja 40-50 mililitrów.



Latte macchiatto - porcja kawy espresso wlana do szklanki mleka zagotowanego na parze.



Macchiato - pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.


Mocha - kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym ( kawa parzona bezpośrednio do spienionego mleka, w którym rozpuszczono kakao).

Romano - kawa espresso podana ze świeżą skórką cytryny.


Wiener melange - kawa z ciepłym mlekiem i czekoladą.