Jak już wiadomo bardzo lubię szpinak:-) dlatego dzisiaj został wykorzystany jako dodatek do zapiekanki. Efekt rewelacyjny szkoda, że nie można wkleić smaku... Nie podaje ile czego bo zależy dla ilu osób chcemy przygotować zapiekankę!
Składniki:
mięso mielone indycze
pieczarki
jajka gotowane
szpinak mrożony
makaron pełnoziarnisty
ser żółty o niskiej zawartości tłuszczu
koncentrat pomidorowy
jajko
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, cebula, papryka ostra ( i kto co lubi)
Mięso mielone smażymy, doprawiamy do smaku, dodajemy pieczarki i na sam koniec koncentrat pomidorowy. Wszystko dusimy na małym ogniu.
Szpinak dusimy na patelni i przyprawiamy pieprzem, czosnkiem i cebulką. Na koniec wbijamy jajko.
Makaron gotujemy al dente.
Ser zatrzeć na tarce.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron, na to mięso mielone, starty żółty ser, następnie układamy warstwę pokrojonych jajek, ser żółty i szpinak i ser.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut z termoobiegiem temp. 180 stopni.
Po wyjęciu odczekać chwilę wtedy najlepiej smakuje. Polewamy sosem czosnkowym lub pomidorowym:-)
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz