środa, 27 lipca 2011

Owsianka

Dzisiaj o super właściwościach płatków owsianych. Zawiera duże ilości błonnika-który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, gdyż wpływa na pracę jelit, ułatwia przemianę materii. Beta-gluken pomaga kontrolować poziom cholesterolu oraz wyrównuje poziom cukru we krwi. po posiłku-dzięki temu energia uwalniana jest stopniowo, dając uczucie sytości na długi czas.
Dużo zalet, nie da się zaprzeczyć, jednak gdyby nie "rewolucje żołądkowe" pewnie nie zrobiłabym owsianki...

Składniki:
0,5 litra wody lub mleka (ja mieszam po połowie)
80 g błyskawicznych płatków owsianych
garść rodzynek, kilka suszonych pokrojonych moreli, jabłko, cynamon, cukier
odrobina soli

Na gotującą wodę wrzucić płatki, rodzynki, morele, starte jabłko (jeżeli ktoś nie lubi owsianki na słodko można nie dodawać owoców). Zamieszać i gotować przez ok. 2 minuty. Pozostawić na małym ogniu ok.1 minutę

Smacznego !!!

1 komentarz:

fashionbliss pisze...

owsianka to podobno najzdrowsze ze wszystkich możliwych śniadań :) dodanie cynamonu i cukru to super pomysł, bo płatki owsiane same w sobie są dosyć.. nijakie :D

pozdrawiamy!