piątek, 3 grudnia 2010

herbata

O kawie już było więc teraz pora na herbatę. Zwłaszcza w takie mroźne dni gorąca herbata jest niezastąpiona! Ja podczas mrozów bardzo lubię pić herbatę z sokiem malinowym lub z cytryną,  smak i właściwości rozgrzewające są niezastąpione!!!

Najbardziej znane gatunki herbat:
* czarna - jest to powszechnie znana herbata, powstaje w procesie dokładnego suszenia liści i fermentacji, często wzbogacana jest składnikami: owoce, wanilia, karmel.
* zielona - otrzymuje się ją w procesie dokładnego suszenia liści,ma lekko gorzkawy smak,  jest wysoko ceniona ze względu na swoje właściwości: obniża poziom cholesterolu, chroni przed zawałami serca, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
* biała - ma delikatny i subtelny smak, produkowana jest w Chinach na niewielka skalę, poddawana jest procesowi więdnięcia i  suszenia, zawiera duże ilości witaminy C
* PU-ERH - czerwona herbata, ma wiele właściwości zdrowotnych: obniża zawartość tłuszczu organizmie, wspomaga proces trawienia- polecana podczas odchudzania, często wzbogacana składnikami: cytryną, różą, melisą
* Rooibos - otrzymywana z krzewów rosnących w południowych rejonach Afryki, ma delikatny, słodkawy smak, nie zawiera kofeiny dlatego wskazana jest dla dzieci jak i dla osób nerwowych
* Yerba Mate - wytwarzana jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego, nazywana jest dobroczynnym narkotykiem, bogata w witaminę A i C, korzystnie wpływa na cały organizm (ja bardzo lubię jej smak)



Pora na filiżankę herbaty:-)

Brak komentarzy: