środa, 5 stycznia 2011

Witaminowa bomba!!!!!

Zima za oknami, brakuje nam słońca, energii i witamin. Dlatego dzisiaj o witaminkach, ale takich naturalnych, które możemy sami sobie "wyprodukować". Chodzi o kiełki!!!!! Kiełki bogate są w witaminy: A, B, C, E, H. Zawierają duże ilości: wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu, lit, chrom. Kiełki są łatwo przyswajane przez organizm. Najbardziej znane kiełki: rzodkiewki, słonecznika, soi, lucerny. Kiełki najlepiej jeść na surowo, ponieważ nie tracą wtedy wartości.  Możemy ich używać do; sałatek, past twarogowych, posypać kanapki, ziemniaki lub jeść je jako przekąskę samodzielnie.
Jeżeli chcemy sami zająć się produkcją  nasiona znajdziemy w sklepie ze zdrową żywnością.


Moja rada jest następująca: zamiast zjadać garść tabletek-witamin lepiej codziennie sięgać po kiełki;-)

Brak komentarzy: