Raczej powinnam nazwać ten post udka kurczaka w wersji ziołowo-pikantnej. Najlepiej zostawić udka na kilka godzin w ziołach i cebulce wtedy efekt jest o wiele lepszy:-) Udka podane z gorącymi buraczkami, mniam...
Składniki:
2 udka kurczaka (ja miałam ćwiartki kurczaka)
2 łyżeczki musztarda (najlepiej rosyjska)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka (ja użyłam mrożonych)
majeranek, pietruszka, bazylia, papryka ostra
odrobina oliwy z oliwek
Do oliwy dodać majeranek, pietruszkę, bazylię i paprykę ostrą, rozmiażdżony czosnek i musztardę. Tak przygotowanym sosem natrzeć udka. Przykryć szczelnie i odstawić do lodówki na 3-4godziny. Cebulę i marchewkę pokroić. Przygotowane udka położyć na folii aluminiowej na to marchewkę i warzywa.
Szczelnie przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folie i zostawić na 15 minut, żeby się ładnie podpiekło.
Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz