środa, 8 grudnia 2010

"Nie zamartwiaj się jednak przyszłością. Dzień dzisiejszy wystarczy ci aż nadto."
                                               John Ronald Reuel Tolkien

"Kwiat Pustyni" Waris Dirie

Jest to  opowieść autobiograficzna. Autorka opisuje swoje dzieciństwo spędzone w Somalii, pośród kóz, bydła, wielbłądów. W wieku 13 lat została poddana obrzeżaniu na pustyni. Dla małej dziewczynki, która nie rozumie dlaczego wykonano ten "zabieg" jest to straszny ból, strach i przerażenie. Następnie ma zostać wydana za mąż. Te wydarzenia powodują, że ucieka z plemienia. Po wielu perypetiach zostaje sławną modelką i postanawia walczyć z obrzeżaniem w krajach Afryki!!! Opisuje również swoje przygody z cywilizacją. Nowością są dla niej rzeczy które nam wydają się podstawą funkcjonowania: elektryczność, woda lecąca z kranu, pełna lodówka jedzenia. Mimo, iż teraz jest sławna modelką w głębi serca cierpi nadal....
Najbardziej drastycznym punktem całej książki jest właśnie obrzezanie. Czytając opis tego "zabiegu" większość kobiet nie tylko wyobraża sobie jak to się odbywało, ale w jakiś sposób odczuwa ból temu towarzyszący...Chyba do końca nie chcemy uwierzyć, że takie rzeczy nadal się dzieją!!!!







Oglądałam również film, myślę że oddał to co najważniejsze w tej książce!!!

Ryba na szpinaku

Bardzo lubię szpinak i to w różnych postaciach, wczoraj postanowiłam go zestawić z rybką i wyszło bardzo smakowicie:-)

Składniki:
2 płaty ryby (kto jakie lubi)
2 jajko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżki otrąb owsianych
1 paczka mrożonego szpinaku
przyprawa do ryby
przyprawy do szpinaku: pieprz,2 kosteczki czosnku, 2 kosteczki cebuli

Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć przyprawami, następnie obtoczyć w skrobi, jajku,otrębach i znowu w jajku. Smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotej panierki.
Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię, gdy się roztopi dodać przyprawy i gotowe.
Oto efekt (szkoda, że zdjęcie nie oddaje smaku tej potrawy)








Smacznego