sobota, 23 kwietnia 2011

Chleb Wielkanocny

Oczywiście nadaje się na różne okazje. Pierwszy raz upiekłam go na Wielkanoc dlatego taka nazwa. Smakuje wyśmienicie....


Składniki:
1 kg mąki pszennej (odsypać szklankę)
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki letniej wody
50 g świeżych drożdży
łyżka soli
oliwa z oliwek (do posmarowania wierzchu chleba)

Do mąki dodać sól, rozczyn z drożdży i wodę. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ma podwoić swoja objętość).


Następnie uformować bochenek i ułożyć na posmarowanej blasze. Posmarować ciasto z wierzchu oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku ok.35-40 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy.


No i gotowe:-)


Smacznego !!!

Brak komentarzy: