Oczywiście nadaje się na różne okazje. Pierwszy raz upiekłam go na Wielkanoc dlatego taka nazwa. Smakuje wyśmienicie....
Składniki:
1 kg mąki pszennej (odsypać szklankę)
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki letniej wody
50 g świeżych drożdży
łyżka soli
oliwa z oliwek (do posmarowania wierzchu chleba)
Do mąki dodać sól, rozczyn z drożdży i wodę. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ma podwoić swoja objętość).
Następnie uformować bochenek i ułożyć na posmarowanej blasze. Posmarować ciasto z wierzchu oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku ok.35-40 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy.
No i gotowe:-)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz