sobota, 15 stycznia 2011

"W tym cholernym życiu potrzebna jest miłość, która męczy, dusi i zabija... bez niej jest wielka pustka".
                                          Jim Morrison
 

Samo zdrowie czyli kiszona kapusta

Śnieg stopniał, mróz zelżał, została chlapa i pogoda który sprzyja przeziębieniom. Dzisiaj znowu o naturalnych witaminach, które mam nadzieję, pomogą w utrzymaniu zdrowia. Kapustę kwaszoną otrzymujemy w procesie fermentacji z udziałem szczepów bakterii po uprzednim zasoleniu. Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, E. Dostarcza nam potasu, żelaza, magnezu, cynku. Kapusta kwaszona to dobry pomysł dla osób odchudzających się ze względu na niską wartość energetyczną. Lecznicze właściwości kapusty kiszonej: reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu, przyspiesza wykorzystanie żelaza, pomaga w budowie tkanki kostnej, wzmacnia mięśnie, sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych.
Kapustę najlepiej jeść surową lub w surówkach ale można ją również wykorzystać jako składnik bigosu, kapuśniaku czy pierogów.


Na zdrowie:-)