sobota, 12 lutego 2011

Papryka - dodaje energii i rozpala...

Dzisiaj o błyskotliwej karierze papryki i jej właściwościach. Ponieważ jest ona częstym gościem na naszych stołach warto zwrócić uwagę na jej zalety. Do Europy papryka dotarła w XVI w z Południowej Ameryki. Papryka jest warzywem o jadalnych owocach i pochodzi z rodziny psiankowatych. Zachwyca kolorami (zielony, czerwony, żółty, pomarańczowy) jak i kształtami (znanych jest o koło 200 odmian papryki). Zawiera dużo witaminy C (czterokrotnie więcej niż cytryna), witaminy z grupy B oraz związki mineralne; potas, wapno, żelazo, magnez. Często spożywana  zmniejsza ciśnienie krwi, chroni przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.
Spożywana jest na surowo, jako dodatek do surówek, sałatek, faszerowana, pieczona, duszona, marynowana - przepisów na podanie jest co niemiara !!!!
Warto pamiętać, że papryka to nie tylko potrawa, przyprawa, ale także lek i afrodyzjak..-wzmacnia siły witalne organizmu, dodaje nowej energii i rozpala pożądanie...

Brak komentarzy: