środa, 23 lutego 2011

Gorzka czekolada - miłość z wzajemnością

Za oknem hula zima, dlatego trzeba dbać o dobry nastrój !!!  Dzisiaj o zdrowej przekąsce, której prawie nikt nie jest w stanie się oprzeć czyli o gorzkiej czekoladzie :-) Dlaczego gorzkiej bo jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej mlecznej i zawiera mniej kalorii !!! Czekolada  gorzka sporządzona jest z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej (stąd jej cierpki smak), najlepsza czekolada gorzka zawiera 90%-99% kakao. Dobrej jakości czekolada powinna mieć błyszczącą jedwabista powierzchnię i subtelny zapach. Podczas dzielenia czekolady na kawałki powinna wydać charakterystyczny trzask. Gorzka czekoladę warto jeść ponieważ pomaga w myśleniu, poprawia koncentrację, pamięć, ułatwia rozwiązywani problemów (zawiera związki pobudzające mózg do pracy). Dodaje energii - jest to najlepiej przyswajane źródło energii zawiera w sobie; magnez, potas, żelazo, węglowodany. Gorzka czekolada wzmacnia również serce, zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi serca. Czekolada pobudza pracę nerek i znakomicie je oczyszcza. Zapobiega również miażdżycy i zakrzepom. Nie wykluczone jest również, iż ciemna czekolada może obniżyć zachorowanie na raka skóry. Należy pamiętać, iż wystarczy kilka kostek dziennie, ponieważ nadmierna miłość do czekolady może przyczynić się do: nadwagi, alergii i uzależnienia od czekolady...

Smacznego :-)

Brak komentarzy: