piątek, 15 kwietnia 2011

"Każdy musi mieć jakiegoś bzika, by być normalnym."
                          Agnieszka Lisak


Ja kilka posiadam więc jest ok:-)

Miłego "bzikowania" :)

Pieczeń Shreka

Jest to zwykła pieczeń z mięsa mielonego z indyka z dodatkiem groszku konserwowego. Właśnie ten zielony groszek skojarzył mi się ze Shrekiem i dlatego taka nazwa. Wykonanie jak zwykle jest proste i szybkie. W końcu za oknami wiosna wiec po co siedzieć tak długo w kuchni:-)

Składniki:
1 kg mięsa mielonego z indyka
1 puszka groszku konserwowego
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, cebula, czosnek, papryka

Mięso mielone wyrabiamy na masę jak na kotlety mielone, przyprawiamy dodajemy groszek, formujemy kulę i wykładamy do blaszki keksowej(wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą). Wierzch posypujemy ostrą papryką w proszku.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni (termoobieg) pieczemy ok. 45-50 minut. (do zarumienienia)
Smacznego !!!