piątek, 18 lutego 2011

Gołąbki

Dzisiaj w roli głównej w sztuce pod tytułem obiad występują gołąbki ;-) Takie "prawie" tradycyjne bo bez ryżu z sosem pomidorowym. A potrzebne będą:
* mięso mielone
* jajko
* bułka tarta (odrobina potrzebna do wyrobienia mięsa)
* przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek,
* kapusta młoda biała lub włoska (z włoską gołąbki prezentują się bardziej szykownie )
* koncentrat pomidorowy

Mięso, jajka, bułkę tartą i przyprawy łączymy i wyrabiamy tak jak na kotlety mielone.
Kapustę należy sparzyć w gorącej wodzie ( gdy liście będą same odchodziły od główki wtedy jest dobra) włożyć na chwilę do zimnej wody, wówczas liście będą bardziej elastyczne. Jeżeli liście mają na końcu grube żyłki należy je odciąć nożem. Na tak przygotowane liście kapusty kładziemy uformowane mięso i zawijamy (najpierw boki do środka potem rolujemy).
Przygotowanie naczynia w którym będziemy gotować: wlewam trochę wody na to układam luźne liście kapusty (podobno wówczas gołąbki nie przypalą się)  i układam gotowe gołąbki. Całość zalewam koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą i doprawiam odrobiną pieprzu.
Gotować na małym ogniu do miękkości.







Smacznego !!!

Brak komentarzy: