sobota, 23 kwietnia 2011
Życzenia Wielkanocne
Zdrowych, pełnych radości i miłości Świąt Wielkiejnocy.
Spędzonych w gronie ukochanych osób, przy suto zastawionym stole!!!
Bogatego zająca i dyngusa mokrego :-)
Ale przede wszystkim żeby w naszych sercach obudziła się na nowo wiara, nadzieja i miłość!!!!!!!
Karpatka
Karpatkę każdy zna i lubi. Jest trochę pracochłonna, ale efekt jest tego wart. Można ją podawać posypaną cukrem pudrem lub czekoladą. Lekko wilgotne ciasto i delikatny krem sprawiają, że ciasto szybko znika...
Ciasto:
2 szklanki wody
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
8 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Gotować 1-2 minuty
Odstawić do wystygnięcia (najlepiej studzić w temperaturze pokojowej). Następnie dodać po 1 całym jajku i proszek do pieczenia. Podzielić na 2 części lub upiec na blasze od piekarnika i przeciąć.
Krem:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 kostka margaryny
Z podanej porcji mleka odlać 0,5 szklanki mleka i rozrobić w nim mąkę i żółtka Resztę mleka zagotować, wsypać cukier i rozrobioną mąkę i żółtka. Dokładnie wymieszać, do momentu gdy powstanie budyń.
Budyń schłodzić i dodać do utartej margaryny.
Na ciasto nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Lekko przycisnąć. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !!!
Ciasto:
2 szklanki wody
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
8 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Gotować 1-2 minuty
Odstawić do wystygnięcia (najlepiej studzić w temperaturze pokojowej). Następnie dodać po 1 całym jajku i proszek do pieczenia. Podzielić na 2 części lub upiec na blasze od piekarnika i przeciąć.
Krem:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 kostka margaryny
Z podanej porcji mleka odlać 0,5 szklanki mleka i rozrobić w nim mąkę i żółtka Resztę mleka zagotować, wsypać cukier i rozrobioną mąkę i żółtka. Dokładnie wymieszać, do momentu gdy powstanie budyń.
Budyń schłodzić i dodać do utartej margaryny.
Na ciasto nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Lekko przycisnąć. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !!!
Chleb Wielkanocny
Oczywiście nadaje się na różne okazje. Pierwszy raz upiekłam go na Wielkanoc dlatego taka nazwa. Smakuje wyśmienicie....
Składniki:
1 kg mąki pszennej (odsypać szklankę)
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki letniej wody
50 g świeżych drożdży
łyżka soli
oliwa z oliwek (do posmarowania wierzchu chleba)
Do mąki dodać sól, rozczyn z drożdży i wodę. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ma podwoić swoja objętość).
Następnie uformować bochenek i ułożyć na posmarowanej blasze. Posmarować ciasto z wierzchu oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku ok.35-40 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy.
No i gotowe:-)
Smacznego !!!
Składniki:
1 kg mąki pszennej (odsypać szklankę)
1 szklanka mąki żytniej razowej
3 szklanki letniej wody
50 g świeżych drożdży
łyżka soli
oliwa z oliwek (do posmarowania wierzchu chleba)
Do mąki dodać sól, rozczyn z drożdży i wodę. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ma podwoić swoja objętość).
Następnie uformować bochenek i ułożyć na posmarowanej blasze. Posmarować ciasto z wierzchu oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku ok.35-40 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy.
No i gotowe:-)
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)