czwartek, 17 lutego 2011

Egzotyczne liczi

Dzisiaj o egzotycznym owocu liczi. Liczi zwane jest śliwką chińską. Owoce podłużne, owalne pestkowce podobne są kształtem do maliny lub truskawki. Ma brązowo- czerwona stwardniałą skórkę ze stożkowymi wyrostkami, wewnątrz znajduje się podłużne nasienie. Miąższ ma konsystencje galaretowatą i kolor biały. Po rozpołowieniu owocu unosi się z niego zapach dzikiej róży. W smaku łagodny, rześki, lekko kwaskowaty. Owoc zawiera dużo witaminy C ( 50 mg witaminy C na 100 gramów owocu)  Owoce liczi je się na surowo, można z nich robić kompoty, powidła.  Są również wykorzystywane do zdobienia sałatek, lodów. Po ususzeniu w całości nazywane są orzeszkami liczi. Owoce są bardzo nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć po około 2-3 dniach.

Ważne jest....

Ważne jest, aby pozwolić pewnym rzeczom odejść. Uwolnić się od nich. Odciąć. Zamknąć cykl.Nie powodu dumy, słabości czy pychy, ale po prostu dlatego, że na coś już nie ma miejsca w Twoim życiu.
Zamknij drzwi, zmień płytę, posprzątaj dom, strzepnij kurz. Przestań być tym, kim jesteś. Musisz zrozumieć, że to nie jest gra znaczonymi kartami. Raz wygrywamy, raz przegrywamy.
Nie oczekuj, że inni Ci coś zwrócą, docenią Twój wysiłek, odkryją Twój geniusz, odwzajemnią Twoją miłość.
Ważne jest jeszcze to, żeby nie żałować...
                       Paulo Coelho
                           Zahir