wtorek, 1 lutego 2011

" Wiara plus nadzieja to furtka dla możliwości"
       
Zbigniew Różanek

Maseczki na włosy

Zimowe wieczory są dość długie i mam nadzieję, że dzięki temu będziemy mieli czas na bawienie się w domowe Spa. Dzisiaj maseczki na włosy. Noszenie czapki, ogrzewane pomieszczenia wpływają niekorzystnie na nasze włosy. Nie wspominając o : suszeniu, prostowaniu, farbowaniu i innych zabiegach...Oto kilka sposobów jak je poratować bez uszczerbku dla naszej kieszeni.
Najbardziej znana jest maseczka oliwkowa - 5 łyżek oleju z oliwek mieszamy z 2 jajkami, nakładamy na włosy i trzymamy ok. 15 minut. Należy pamiętać aby na włosy nałożyć czepek lub folię i owinąć ręcznikiem. Ta maska dobrze działa na zniszczone włosy. Podobne właściwości ma maseczka miodowo-oliwkowa - 2 łyżki stołowe miodu i 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek mieszamy i nakładamy na włosy. Nałożyć czepek i owinąć głowę ręcznikiem. Trzymamy ok. 15 minut. Maseczka z olejkiem rycynowym i naftą - 3 łyżki nafty kosmetycznej mieszamy z łyżką oleju rycynowego i 3 łyżkami dowolnej odżywki do włosów. Maskę zostawiamy na ok. pół godziny. Maseczka z jogurtu naturalnego - 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę miodu i 1 żółtko mieszamy i nakładamy na włosy. Po upływie 15 minut zmywamy. Maseczka piwna - 1 jako i 1/4 szklanki piwa łączymy i nakładamy na włosy na ok. 15 minut. Maseczka bananowa - banana ugnieść i zmieszać go z 1 łyżką miodu. Trzymamy ok. 15 minut.
Dla wzmocnienia działania należy nakładać na włosy czepek i owijać ręcznikiem. Efekty zobaczymy po systematycznym stosowaniu maseczek. Najlepiej raz w tygodniu znaleźć czas dla siebie i wykorzystać go na domowe zabiegi:-)


Schab w roli głównej

Schab na naszych stołach króluje często jako pospolity i lubiany schabowy. Dzisiaj troszkę w innym wykonaniu równie smacznym i mniej kalorycznym!!! Schab pieczony w rękawie jest bardzo soczysty i aromatyczny. Jest doskonały na obiad ale również zastępuję wędlinę do kanapek.


Składniki:
schab bez kości
cebula, czosnek
sól, pieprz, papryka (i kto co lubi)

Najlepiej schab natrzeć przyprawami i zamknąć go w worku na noc i rano piec, wtedy mięso przejdzie przyprawami. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni ( 0,5 kg mięsa pieczę się ok. 35 minut)

Oto moja propozycja podanie oczywiście w towarzystwie warzyw :))))







Smacznego !!!!