czwartek, 21 lipca 2011

Kiszone ogórki

Sezon ogórkowy w pełni dlatego dzisiaj o ogórkach kiszonych. Chyba nie ma łatwiejszego i tak smacznego przetworu. Każdy z łatwością sobie poradzi z przygotowaniem takich ogórków. Zawsze sobie obiecuję, że kupie specjalne naczynie do kiszenia ogórków ale kończy się to na moim gadaniu i pozostają słoiki:-)

Składniki:
ogórki (średniej wielkości)
chrzan
czosnek
kwiat kopru
liście wiśni
zalewa: woda (zimna)+sól gruboziarnista (ja na 1 litr wody daję 1 dużą łyżkę gruboziarnistej soli)

Na dnie układamy; koper, odrobinę chrzanu i czosnku i kilka liści wiśni. Umyte ogórki układamy w słoju i zalewamy wodą z solą. Zamykamy szczelnie i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach można zacząć smakować, jeżeli ktoś lubi takie ogórki na pół-ukwaszone !!!

Smacznego !!!

Brak komentarzy: