Przepis dostałam od koleżanki, ale wiele razy go zmieniałam i w końcu wyszło tak jak chciałam!!!Plusem jest to, że można zmieniać dodatki i za każdym razem mieć inną tartę!
Składniki na ciasto:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
maka kukurydziana (tyle, żeby ciasto było gęste)
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy naczynie (ja nie posiadam specjalnego naczynia do tarty i używam naczynia żaroodpornego)
Ja zawsze smaruje ciasto keczupem.
Składniki na farsz:
1 brokuł
4 jajka
1 laska kiełbasy polskiej (możemy być mięso mielone, pierś z kurczaka)
troszkę żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu (zetrzeć na tarce)
Brokuł ugotować, kiełbaskę pokroić i usmażyć, jajka ugotować i pokroić w talarki.
Na ciasto rozłożyć brokuł, posypać przyprawami (sól, pieprz, czosnek, papryka),trochę żółtego sera, na to usmażona kiełbasę, żółty ser, a na sam koniec jajka i ser.
Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem (piekarnik ma być nagrzany).
Można polać sosem czosnkowym. Wyśmienicie smakuje na ciepło i zimno.
Smacznego.
2 komentarze:
...no i mam za swoje... po co ja tu do Ciebie zaglądam o tej porze, tylko się głodna zrobiłam, idę spać ;-)
ps. kiedy mnie zapraszasz na takie pyszności???
to kiedy przyjedziesz????na pewno wymyślę coś jeszcze lepszego:-)
Prześlij komentarz