Dzisiaj rolada z kremem toffi i wiśniami. Może to dziwne połączenie ale na pewno smakowite :-)
Biszkopt:
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
(przepis na dużą blachę z pieca)
Jajka ubić na sztywno, dodać cukier a potem stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temp 180 stopni (z termoobiegiem) ok. 40 minut. (piekarnik wcześniej nagrzać). Po upieczeniu ciasta, jeszcze gorące zwinąć w rulon i zostawić do wystygnięcia.
Krem:
1 puszka masy o smaku krówki
1 margaryna
dżem z wiśni (nisko słodzony)
gorzka czekolada do polania
Margarynę rozrobić i dodawać po łyżce masy krówkowej.
Jeżeli biszkopt jest suchy należy zrobić poncz (woda z cytryną lub woda z alkoholem). Delikatnie rozwinąć biszkopt, posmarować całość kremem i dżemem wiśniowym. Zwinąć w roladę. Schłodzić w lodówce.
Polać rozpuszczona gorzką czekolada i gotowe:-)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz